A ház..

A házat a Vaszil családtól vettük 2000-ben (Mádon mindenki vagy Vaszil, vagy Vaszilok a rokonai). Ludányi Piroska találta nekünk. Valószínűleg a XIX. század második felében épült. 

Az átépítési terveket Túri Laci bácsi és Kokas Laci készítették el. A kivitelezést Orosz Laci és csapata csinálta. Néhány fal annyira rossz állapotban volt, hogy vonóvasakat kellett beépíteni a statikus (Szabó Jocó bácsi) útmutatásai alapján. 

Az átépítésekhez is eredeti mádi köveket használtunk. A pinceházat kifugáztattuk, így nagyon látványos lett. A pince vas ajtaját Kakas újította fel. Az udvart és a pinceházat régi téglával burkoltuk. 

A ház eredetileg is elég nagy volt, de mi az istállót is szobává alakítottuk, így jelenleg 5 hálószoba, egy nagy nappali, ebédlő és két fürdőszoba van benne. 18 ember tud közepesen kényelmesen aludni benne. Persze legtöbbet a konyhában vagyunk 

és pince

A pince egy kb. 100 négyzetméteres pinceházból és két pincefolyosóból áll. Érdekessége, hogy a házból és az udvarról is van lejárata. A nagyobb pincefolyosó kb. 14 méter hosszú. Nem túl jó a természetes szellőzése, ezért az idén szellőzőrendszert építettünk be. Egyenlőre ígéretesen működik, és javul a pince levegője. A kisebb pince 8 méter hosszú. Elég hideg, de kicsit beázik, ezért még az idén kicsit átépítjük a felette lévő kert részt, hogy beázása megszűnjön. 

A nagy pince végén van egy kis "aszúszoba", ahol elméletileg az aszúkat tárolták. Ezt a hagyományt mi is követjük A kert két részből áll, az alsó udvarból és a felső kert részből, aminek a funkcióját még nem igazán találtuk ki. Sajnos az átépítés során a szép nagy diófát kivágták, és a helyére ültetett diófa elég kicsi, így nincs igazi árnyékot adó fa.